Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

POINTS OF VIEW

Giorgos Gyparakis redesigns the outdoors forecourt of Goethe-Institut Thessaloniki’s building complex, transforming it into a garden that is truly experienced by the visitors and that creates the conditions for the public to interact with it. The goal is not to design a garden that mimics the natural landscape; rather, to create the circumstances so that this garden grows naturally, as time goes by, around three basic, functional axes: main route-pathway, square, seating micro-environments.
 
The “pathway” that leads to the buildings blends with the natural environment through its materiality and “free” form. Towards its end, the boundaries are lost and the street is unified with the flora around it. The “square” is defined by the presence of a plane tree, found in almost all village squares around the Greek periphery. The “seating micro-environments” are installed at the naturally formed pits resulting from the terrain’s reformation into a relief with low hills. The rocky seating spots within these micro-environments, have been designed, so that they provide unhindered views to the garden. Thus, those sitting there can contemplate privately, even while they engage in dialogue with others.

 

Points of View. Redesign of the Goethe-Institut Thessaloniki courtyard

Artecitya Thessaloniki Agency, project Goethe's Dream

 

Artecitya. Envisioning the City of Tomorrow is a collaboration of 8 partners from Europe, supported by the Creative Europe programme of the EU.